FTTH Konferens

Huvudfokus för detta besök är att främja vår utbildningskompetens och att hitta nya intressanta produkter från olika leverantörer.

Dag 1

Idag lyssnade vi till olika teman under konferensen.

  • FTTH - senaste trenderna och lösningar
  • Physical Network Design
  • FTTH i Norden - tidiga brukare
  • Smart Home
  • Den senaste utgåvan av FTTH Handbook

Vi träffade också en hel del vänner och kollegor - Nice!

Dag 2

Dagen började med några inspirerande talare. Först talade Gunnar Hökmark om behovet av bandbredd och ville att vi skulle prata Gigabit/s och istället för Megabit/sek.

Ordföranden för FTTH Europe, Karin Ahl, talade därefter. Hon betonade om resan som konferensen tagit under dessa 10 år. Hon talade också om de stora skillnaderna i bredband i Europa och vikten av att gå i täten för att vara konkurrenskraftig. Eftersom talaren innan hade tagit upp ämnet om låga överföringshastigheter i Storbritannien och hur hög den är i Norden, gav det en bra grund för hennes tal.

 

Att Alexander Bard visste så mycket om Internet och dess mekanismer var nog en nyhet för de flesta. Han gav ett riktigt engagerat anförande om Internetification, sakernas Internet och hur användningen av teknik - särskilt bland unga människor - förändrar vårt samhälle. Alexander var huvudtalare för denna händelse och han gjorde det med passion och stor framgång. Vi besökte givetvis olika bås och träffade vänner vid Ericssons monter och fortsatte att besöka de olika leverantörerna. Slutligen hade vi lite tid för After Work...d.v.s läsa e-post med ett glas vin vid sidan.

Dag 3

Vi träffade många trevliga och intressanta människor som Ian Gordon Fudge och även vänner från Fujikura. Vi diskuterade bl.a. de nya fiberskarvningsmaskinerna med mindre formfaktor. Vi diskuterade nya tekniker med olika kanalsystemstillverkare och hade också en titt på den nya antennenlösningen från Nexans. För oss verkar det som om uppfinningsrikedomen runt fiberinstallation precis börjat. Vi kommer att se mer intressanta tekniker nästa årtionde.

En intressant sak som visades i FTTH Council Dome var 3D-skrivare. När användningen av 3D-skrivare ökar och blir en stor resurs i människors vardag, kommer efterfrågan på snabb överföringshastighet öka eftersom 3D-ritningar i hög kvalitet ofta är stora i filstorlek.

Mot 2014

Vi ser redan fram emot att delta i nästa FTTH Conference som hålls i Stockholm 18-20 februari 2014.